maandag 26 augustus 2024

 

Grootste geldverspillers die je zelf kunt voorkomen

Wat zijn in mijn beleving de grootste geldverspillers die ervoor kunnen zorgen dat je spaarrekening maar niet groeit maar waar je wel gemakkelijk invloed op hebt:

- Teveel betalen aan vaste lasten zoals verzekeringen, gas en elektra. Altijd jaarlijks even vergelijken en zo nodig overstappen, kleine moeite, groot financieel plezier en met de overstapservice die ze allemaal hebben is het echt zo gemakkelijk geregeld. Toch zijn mensen bang om over te stappen omdat het ze veel gedoe lijkt.

- Oververzekeren: wees kritisch op je verzekeringen en risico's en betaal niet aan verzekeringen die je niet nodig hebt of waarvan de kans heel klein is dat je ze nodig hebt. Met het geld wat je dan bespaard, kan je een incident gemakkelijk bekostigen. 

- Abonnementen: ga je wel naar de sportschool? Heb je tijdschriften die je nauwelijks leest, hoeveel streamingsdiensten heb je en welk tv en internet abonnement? Loterijen, etc etc. Dit is een onderdeel waar heel veel geld mee verspild kan worden, wees eerlijk naar jezelf welk abonnement je echt gebruikt en welke niet en je dus best afstand van kan doen.

- Te lui/chaotisch/haastig zijn om 's morgens je natje en droogje te regelen voor de dag en daardoor onderweg koffie, lunch en wat lekkers gaat halen. Het zijn vaak kleine bedragen en vallen dan niet op maar aan het einde van de maand schrik je je kapot wat het bij elkaar heeft gekost.

- Aanvullend: kant en klaar of afhaalmaaltijden in plaats van zelf koken.

- Voedsel weggooien, met een beetje maaltijdplanning kan je voorkomen dat je je duur gekochte voedingsmiddelen ongebruikt in de vuilnisbak gooit omdat het over datum is geraakt.

- Statiegeld niet inwisselen, vooral met de introductie van €0,15 statiegeld op kleine blikjes en flesjes, wordt hier veel geld mee verspild omdat mensen het de moeite niet waard vinden maar tel maar eens op hoeveel blikjes en flesjes je in het jaar koopt en elke 10 blikjes is al .€1,50 waard.

- Plastic tas moeten kopen in een winkel omdat je zelf geen tas mee hebt genomen.

- Flesjes water kopen, mevrouw Hoefnix heeft er ook een mooi blog over geschreven. Drink gewoon uit de kraan en neem voor onderweg een waterfles of bidon mee uit voorzorg.

- Uit eten: ik hou er ook van, maar probeer te zorgen voor kwaliteit boven kwantiteit. Uit eten is in mijn ogen om wat te vieren of met vrienden af te spreken en een gezelligheids-activiteit. Niet iets om te doen omdat je geen zin hebt om te koken.

- Als je kinderen hebt: steeds naar dure pretparken, indoor speeltuinen etc. gaan. Mijn mooiste jeugdherinneringen zijn de (bijna) gratis uitjes in de natuur: even naar bos of strand, met de eigen opblaasboot op het lokale water varen. gewoon de speeltuinen in het dorp met vriendjes en vriendinnetjes. 

- Kopen kopen kopen: nieuwste telefoon terwijl de jouwe nog prima is, weer een nieuw truitje terwijl je kledingkast al vol hangt, beautyproducten omdat de reclame te verleidelijk was, het zoveelste speelgoedprul voor je kinderen waar ze na 1 minuut al niet meer naar omkijken. Wees gewoon kritisch op wat je echt nodig hebt. En in onze overdadige westerse wereld hebben we meestal al meer dan we nodig hebben.

- Aanvullend: spullen van een duur merk kopen wat bijna nooit echt meerwaarde heeft.

- Aanvullend: iets duurs kopen om erbij te horen of status te vergaren. Hoe kansloos…

- Aanvullend: online shoppen: kans op bezorgkosten en impulsaankopen om bijvoorbeeld de bezorgkosten te voorkomen of omdat ze slimme marketing hebben en je verleiden tot meer.

- Roken: een pakje van 30 sigaretten kost tegenwoordig al €20,-. Als je elke dag een pakje koopt, kost je dit €7300,- per jaar!!! Stop dus met die smerige gewoonte.

- Gokken, kans om te winnen, maar nog veel meer kans om te verliezen.

- Een grote dure nieuwe auto rijden in plaats van een kleinere 2e hands, zie uitleg in een paar blogs eerder.

- Boetes veroorzaken; geld uitgeven aan slecht gedrag.

- Korte ritjes met taxi, ov of auto in plaats van lopen of fietsen.

- Rente betalen voor rood staan of een rekening te laat betalen.

maandag 19 augustus 2024

 

Voordelig op vakantie

Voor de meesten zit het er deze zomer al weer op, maar toch wil ik wat tips delen om een beetje te besparen op vakantie.

Als meest voor de hand liggende, als je buiten het dure seizoen kan gaan, is het natuurlijk zonde van je geld als je toch in het hoogseizoen gaat. Als je heel graag in de drukte, met veel kinderen om je heen en veel geld wilt uitgeven, gewoon doen natuurlijk.

Als je kiest voor vlucht en/of hotel, vroeger boeken is meestal het voordeligste, hou ook kortingsacties in de gaten.

Bij het boeken van een vlucht kan je ook kijken naar een paar dagen eerder en later en alternatieve luchthavens om tot de meest voordelige prijs te komen.

Een pakketreis hotel en vlucht samen via een reisbureau, kan soms voordeliger uit pakken dan lost boeken, dit geldt vooral voor westerse bestemmingen, zoek dit vooraf even uit.

Probeer zo mogelijk flexibel te zijn in reisdata en bestemming.

Veel bestemmingen in Azië, Afrika en Midden en Zuid Amerika zijn op locatie voordelig ten opzichte van de dagelijkse kosten in Nederland.

Neem niet het duurste hotel, je ligt er hoogstwaarschijnlijk voornamelijk te slapen en bent overdag op route. Bij het zoeken naar een hotel, vul ik op een vergelijkingssite in welke plaats ik heen wil, of ik airco zou willen (in hete landen) en dan kijk ik van goedkoop naar duur alles even na. In een stadje zit ik graag op loopafstand van of in het centrum en dan bepaal ik van goedkoop naar duur en de reviews, locatie en foto’s welke ik zou boeken.

Als ik een huurauto nodig heb, huur ik de auto die qua maat het beste past bij het aantal medereizigers en koffers, een middenklasse auto is meestal ruim voldoende. Hoe groter de auto hoe duurder de huurprijs.

 Als je gaat kamperen en met eigen auto, kijk en vergelijk de prijzen van de campings, heb je geen 5 sterrencamping nodig met animatie voor de kinderen en een luxe waterparadijs, betaal daar dan ook niet voor en kies een wat kleinere camping. Zo was ik 2 weken geleden een weekend bij een boer op het erf met ca 30 kampeerplaatsen en veel bijzondere vaste gasten en hebben we ons daar kostelijk vermaakt voor maar €10,- per persoon per nacht.

We zaten vlakbij het dure Bergen aan Zee, maar omdat we op de boeren camping zaten met fietsen mee, konden we wel genieten van bossen, duinen, zee en leuke plaatsjes, zonder hoge kosten: het weekendje kostte uiteindelijk €110,- pp all-in met deels zelf koken en deels uit eten / koffietje doen en benzinekosten van de camper. Dat is echt niet duur.

Als je naar een duur gebied gaat, neem dan zoveel mogelijk basis eten en drinken en alcohol van huis mee.

Voor een autovakantie geld, dat er veel valt te besparen op benzinekosten. Even een klein stukje van de snelweg af tanken kan veel geld schelen en ook even vooraf onderzoeken wat de brandstofprijzen zijn in de landen waar je doorheen rijdt om een gunstig tank-plan te maken. En heb geen haast: 100 km/u rijdt 10% zuiniger dan 120 km/u en zelfs 25% zuiniger dan 130 km/u! Als je nog minder haast hebt, kan het ook de moeite waard zijn om tolwegen te omzeilen.

Een jeugdsentiment voor onderweg waren de kadetten met gebakken ei die we van huis meenamen en een potje gemengd snoepgoed en drinken en dat doe ik als volwassene nog steeds. Ik heb 1 keer de fout gemaakt om precies in het dure Zwitserland langs de snelweg te lunchen en dat kostte zowat €20,- pp voor een belegd broodje en wat drinken!

 Eenmaal op je bestemming, heeft je bestedingsgedrag ook een grote invloed op je vakantiebudget. Hierbij hanteer ik altijd voor mezelf de regel dat ik (voor mij) belangrijke en bijzondere uitstapjes doe, ongeacht de kosten. En de uitstapjes die mij niet de moeite waard lijken laat schieten. En natuurlijk de souvenirwinkels heel hard voorbij lopen maar wel de lokale lekkernijen scoren om van te genieten. Uitstapjes waarbij dieren ons moeten vermaken / dragen etc. sla ik trouwens ten aller tijde over tenzij het bijvoorbeeld een jungletocht is en de dieren vrij rond kunnen lopen.

Als je geen mogelijkheid hebt om zelf te koken, je hoeft niet elke dag een 3 gangen diner en jezelf duur vol vreten. Thuis is alleen een hoofdgerecht ook genoeg…

Hou ook in de gaten waar de locals zelf gaan eten, dit is bijna altijd voordeliger en lekkerder.

Op rondreizen kochten we vaak ook even wat bij de supermarkt onderweg of even een belegd broodje of fruit bij een stalletje want je wilt naast het kostenaspect, ook wel een beetje gezond blijven eten. In Azië is streetfood sowiezo aan te raden, vers, voordelig en lekker. 

Let jij op de kosten op vakantie?

woensdag 14 augustus 2024

10000 km gefietst!


Het leuke van een elektrische fiets is dat hij eenvoudig diverse statistieken bijhoudt op de fietscomputer. Deze week gaf de fietscomputer aan dat is vanaf de aanschaf van mijn fiets al weer 10000 km heb gefietst! dat is een afstand van de Noordkaap, het noordelijkste puntje van Noorwegen naar Sparta, het zuidelijkste puntje van Griekenland. Ik raak steeds verslaafder aan fietsen dus ik verwacht de volgende 10000 kilometer sneller te halen dan deze reeks. 

Vandaag ben ik vanwege het weer met tegenzin met de auto naar mijn werk, maar het is zelfs zo dat ik wel moest, omdat mijn auto het ook niet zo leuk vind om te lang stil te staan en anders niet meer zou starten. Als ik daar niet op hoefde te letten, had het zo kunnen zijn dat ik heel augustus geen enkele auto-kilometer had hoeven maken. Helaas kan de auto niet weg want ik heb natuurlijk ook wel eens langere ritten te doen of echt slecht weer. 

Al dat fietsen is natuurlijk ook ergens goed voor. Hoe ik de fiets gebruik, verbrand ik ongeveer 240 Kcal per uur fietsen. die 10000 km staat voor mij ongeveer voor 400 uur fietsen en dus een verbruik van 96000 Kcal! oftewel 12,5 kg puur vet afvallen. 

Verder bespaart het mij natuurlijk benzine, zo'n 670 liter met mijn Opel Corsa wat staat voor ca €1300,-

Op naar de volgende 10000 fietskilometers.

dinsdag 13 augustus 2024

 

Bespaar op festivals, ga er werken

Ik hou van dansen en muziek (Eviva España) Nou ja, dit liedje van Samantha kan me gestolen worden, maar een festivalletje hier en daar behoort wel tot mijn hobby’s.

In ons kneuterige Noord-Hollandse dorp zijn in de zomer altijd 2 grote festivals waar ik elk jaar heen ga. Sinds vorig jaar, echter als vrijwilliger om te helpen, en dat is naast heel leuk, ook heel voordelig. Het ene festival sta ik de hele avond achter de bar en krijg ik zelfs nog een leuke vergoeding voor mijn werk terwijl je evengoed de muziek meemaakt en je kennissen en vrienden even snel kan spreken, het andere festival is wel geheel vrijwillig en onbetaald maar krijg je wel je eten en drinken en als je bardienst hebt, hoef je hier maar een paar uur te werken en de rest van de tijd kan je gratis het festivalterrein op. Dit jaar ga ik er echter een heel weekend backstage werken waar ik maar nodig ben en kan ik evengoed af en toe een bandje bekijken.

Vrijwilliger zijn op deze 2 festivals, is me goed bevallen en ga ik in de toekomst blijven doen. Je helpt er de organisatie mee, krijgt evengoed wat mee van de gezelligheid en het kost je niks terwijl je er toch aanwezig bent. Ik ben medio 40 dus ik hoef ook niet meer zo nodig dronken en alles mee te maken van het begin tot het eind, en samen met de andere vrijwilligers, heb je ook een heleboel lol en saamhorigheid naast het harde werken.

Ook als je nog wel volop van het festival-leven wilt genieten, kan je flink besparen door er toch te werken, meestal hoef je maar een paar uur te werken en kan je verder gratis naar binnen en toch nog genieten van een deel van de optredens.

  Energiekosten besparen in huis Het stookseizoen komt er weer bijna aan en dus weer tijd om extra goed op te letten op de kosten voor ene...