donderdag 11 juli 2024

 

Besparen op je boodschappen

Ik heb deze maand een bespaarchallenge voor mijzelf ingesteld als het gaat om boodschappen doen, maar besparen op je boodschappen is natuurlijk altijd fijn. 

Non-food producten zoals (af)wasmiddelen, tandpasta, shampoo, toiletpapier etc, zou je alleen maar in de aanbieding moeten kopen. Hier wordt vaak mee gestunt met 2e gratis en het heeft nauwelijks een houdbaarheidsdatum, je bent dus een dief van je eigen portemonnee als je hier de volle mep voor betaald. Weet hoeveel je ongeveer gebruikt en zorg in een aanbieding dat je voldoende koopt alvorens je weer een aanbieding verwacht. Dit geld naast non-food, ook voor voedingsproducten met een lange houdbaarheidsdatum zoals etenswaren in pak, blik fles en zak, diepvries, pasta, rijst, deze zou je alleen hoeven te kopen in een goede aanbieding. Let op, haal van producten met een korte houdbaarheidsdatum juist niet te veel om weggooien te voorkomen. 

Als je een feestje hebt, kan je op tijd zorgen dat je producten zoals bier, wijn frisdrank, chips en noten op voorraad hebt en deze producten zijn in elke supermarkt regelmatig in de aanbieding en enige tijd houdbaar. Hier zou je dus ook nooit het volle bedrag voor hoeven betalen.

Bukken loont: van elk product zijn er vaak in meerdere prijsklassen merken verkrijgbaar, soms is het a-merk dusdanig goed van smaak, dat je het liefste die hebt, maar van veel producten zijn de b- en c- merken net zo goed van kwaliteit en smaak alleen wel veel goedkoper. Het goedkoopste merk staat meestal onderin de stelling en moet je dus even voor bukken. Sowieso raad ik aan om het goedkoopste merk te proberen of je het lekker genoeg vindt, voordat je standaard het a-merk kiest. A-merken kunnen in de reclame soms wel goedkoper zijn dan het c-merk, dan loont het om het a-merk te kiezen.

Kijk daarnaast goed naar de prijs per liter of kilo. Het ene pak hagelslag is het andere niet, de prijs per verpakking kan goedkoper lijken, maar er kan ook minder in zitten waardoor de kiloprijs van het goedkopere artikel toch hoger is. Supermarkten hebben op het prijskaartje onderin in kleine letters de prijs per kilo of liter staan zodat je beter kan vergelijken wat uiteindelijk de goedkoopste optie is van een product.

Vlees en vis kan je goed invriezen en dus inkopen in de reclame. Zorg wel dat je het inplant om te gebruiken zodat het niet te lang in de vriezer ligt en uitdroogt. Gekookte vleeswaren zoals ham en kipfilet zijn ook uitstekend in te vriezen en kan je in de reclame kopen. Minder dierlijke producten gebruiken is trouwens meestal ook voordeliger voor je boodschappenbudget.

Plan je maaltijden rondom producten die in de reclame zijn.

Eet groente en fruit van het seizoen, dan zijn ze vaak het lekkerste en hebben ze de meest gunstige prijs omdat er een groot aanbod is.

Kijk eens in de afprijsbak in de supermarkt van producten die op datum zijn, ze zijn vaak flink afgeprijsd en als je ze toevallig kunt gebruiken, bespaar je flink. Ook kan een to good to go pakket gunstig zijn om eens te kopen, dan krijg je vaak ook relatief veel producten voor weinig geld omdat ze bijna op de houdbaarheidsdatum zijn. Veel van deze producten kan je alsnog langer bewaren door ze bijvoorbeeld in te vriezen.

Laat je niet verleiden door de last minute bakken bij de kassa, daar zitten toch alleen maar ongezonde dingen in die niet op je boodschappenlijstje stonden. Probeer je sowieso zoveel mogelijk aan je lijstje te houden en voorkom impuls aankopen. Ga geen paden in waar je al niet hoefde te zijn volgens je lijstje. 

De grootste besparing: zorg dat je geen eten hoeft weg te gooien en hou een lijst bij van je voedingsmiddelen in de koelkast, vriezer en voorraadkast en plan hier je maaltijden mee. Zo maakte ik van de week een heerlijke uiensoep van een restje uien en knoflook die ik al bijna weg moest gooien en een bouillonblokje en wat kruiden. Zo had ik weer 3 maaltijden zonder boodschappen te hoeven doen van producten die anders bijna in de vuilnisbak lagen. Restjes groenten kunnen vaak nog in soepen of sauzen verwerkt worden.  

2 opmerkingen:

  1. Bukken loont zeker! Ik kijk ook altijd graag bij de ondersta schappen voor de goedkope merken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik let op aanbiedingen en daarnaast gooien we bijna nooit eten weg. Kliekjes en restjes gaan de koelkast of de vriezer in. Van groente-afsnijdsels koken we bouillon voor soep en sneue groente uit de groentela gaat in stoofpotten en soepen. Brood komt altijd uit de vriezer dus ook nooit oud brood over. Ik plan altijd een weekmenu en koop daarvoor in, op basis van de aanbiedingen. Heb ook altijd een boodschappenlijstje bij me en de vaste boodschappen bestellen we online. Weinig tot geen impulsaankopen daardoor.

    BeantwoordenVerwijderen

TV en internet, noodzakelijk of dure guilty pleasure? Regelmatig kijk ik even mijn kosten na en controleer ik of ik er nog invloed op kan ...