maandag 13 mei 2024

 

De mooie nieuwe auto van de buren

Daar staat hij te glimmen, die mooie grote nieuwe van de buren, de parkeerplaats erachter staat even als voorbeeld jouw 2e hands Opel Corsa van 10 jaar oud. Zou je nu jaloers moeten zijn? Ik ben dat zeker niet, want mijn auto bespaart mij de komende 10 jaar minstens €55000,- ten opzichte van wat de buren aan autokosten hebben en daarvan kan ik dus minstens 3,5 jaar eerder met pensioen als ik zou willen. En buiten dat, meestal pak ik lekker de fiets dus de auto is mij niet zo dierbaar. 

Stel je voor, jij koopt jouw Corsa op een leeftijd van 10 jaar voor €5000,-. Na 10 jaar is diezelfde auto nog €1000,- waard als je hem in gaat ruilen voor een 2e hands Corsa van weer 10 jaar oud.

De buren hebben een splinternieuwe Volkswagen Touareg gekocht voor €87000,- en ruilen die na 10 jaar in voor weer een nieuwe. De inruilwaarde is dan nog maar €17000,-.

In die 10 jaar, is de Corsa dus €4000,- in waarde gezakt en de Touareg €70000,-.

Veel mensen zullen dan zeggen, ja, maar die nieuwe auto heeft in het begin nog geen onderhoud nodig en die oude auto misschien wel. In het slechtste geval geef je met je 2e hands Corsa in die 10 jaar bijvoorbeeld €2000,- extra uit aan onderhoud ten opzichte van de Touareg, maar die mensen vergeten dat die grote auto weer een stuk duurder is in wegenbelasting en verzekering dus dat zal elkaar zeker opheffen. 

Na die 10 jaar moet je als 2ehands autorijder slechts ca €4000,- investeren in weer een 2e hands auto en degene die weer een nieuwe auto koopt, ca €70000,-

Kortom, voor een 2ehands 10 jaar oude compacte auto moet je ca 400,- per jaar sparen om hem na 10 jaar te kunnen vervangen. Voor die nieuwe grote auto moet je ca €7000,- per jaar sparen om hem na 10 jaar te kunnen vervangen. Er zijn zat gezinnen die die €7000,- per jaar niet eens kunnen sparen...En toch zijn er (in mijn ogen) gekken die toch perse die grote dure auto willen en er dan maar een lening voor nemen waardoor ze per jaar nog meer kosten kwijt zijn voor hun auto want voor een lening betaal je ook nog eens rentekosten. 

Sowieso is het bijzonder hoe grote dure auto mensen denken nodig te hebben, het liefst natuurlijk een 7 zits 4 wheel drive want stel je voor dat je hier in Nederland in ene off-road moet rijden of dat je kind een kinderfeestje geeft.... beide voorbeelden komen natuurlijk zo goed als nooit voor dus koop gewoon de maat auto die je in het dagelijks leven nodig hebt, meestal is dat gewoon een kleine klasse auto omdat je er toch in je eentje in zit tijdens woon-werk verkeer.  Als je wel een keer een bijzondere omstandigheid hebt, is het altijd goedkoper om dan een 2e auto te regelen middels familie of vrienden of eventueel te huren. Een grotere auto is altijd duurder in verzekering, wegenbelasting, brandstofkosten en natuurlijk aanschaf. Het is één van de kostenposten die je het langste loonslaaf kan houden. 

 

Rij jij een nieuwe auto of een 2e hands?

2 opmerkingen:

  1. Wij rijden een oudere wagen (toen 3j oude monovolume, 35k op de toenmalige teller, inmiddels 6j lang al), vrienden en familie keken vreemd op. Je weet nooit natuurlijk met een 2dehands wagen, maar tot op heden geen spijt. We zijn met 5 en dan kan je wel ruimte gebruiken
    Maar om 40k te betalen zag ik niet zitten. Toen 15k betaalt. De volgend wordt zeker terug een 2dehandse, laat ze maar denken. Van zodra je beseft dat je niet meer hoeft mee te dingen naar het nieuwste (keeping up with the Joneses) valt echt een pak prestatiedrang van de schouders. En met de maandelijkse rest hypotheek afbetalen en investeren. Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is het aller belangrijkste, dat je niet de sociale druk voelt om maar uit te geven aan uiterlijke schijn. Heerlijk dat jullie die €35000 bespaarde autokosten in de hypotheek kunnen steken. en een 3 jaar oude auto beschouw ik als nieuw hoor, ik koop altijd 10 jaar oude auto's. Bizar wat de afschrijving doet de eerste jaren.

    BeantwoordenVerwijderen

  Energiekosten besparen in huis Het stookseizoen komt er weer bijna aan en dus weer tijd om extra goed op te letten op de kosten voor ene...