dinsdag 16 april 2024

 
Hoe zorg ik als single, dat mijn eet-uitgaven binnen de perken blijven?

Je bent single en je loopt door de supermarkt, tegenwoordig is daar een enorm aanbod van kwalitatieve 1 persoons kant en klare maaltijden en je hebt ook helemaal geen zin om iedere dag te koken, dus die kant en klaar maaltijd ligt al snel in je boodschappenkar. Die kant en klare maaltijd kost bijvoorbeeld 5 euro. Stel je voor, het gaat om een boerenkoolstamppot. Dan kan je dat voor hetzelfde geld zelf maken met de losse ingrediënten, met het verschil dat je er misschien wel 4 keer van kan eten. Win-win-win: 4 keer zo weinig kosten, weinig werk want je hoeft maar 1 keer te koken en de andere keren warm je het even op en tenslotte smaakt het toch veel lekkerder als je het zelf vers maakt zonder conserveermiddelen? 1 portie eet je gelijk, 1 doe je in de koelkast en 2 in de vriezer voor later zodat je niet de hele week hetzelfde eet. Ik noteer wel even welke maaltijden er in de vriezer liggen en plan deze in op dagen dat ik geen tijd heb om te koken zodat ze wel binnen enkele weken gegeten worden en niet na een jaar met vriesbrand en oneetbaar in de vuilnisbak belanden... Kortom: ik kook als single vaak toch als een gezin en eet het teveelgemaakte later. Dit bespaart mij op meerdere vlakken:

-De boodschappen zijn goedkoper dan wanneer ik eenpersoons porties zou halen.

-De kookplaat staat minder vaak aan.

-De vaatwasser hoeft minder vaak te draaien.

-Ik bespaar tijd op dagen dat ik niet hoef te koken.

-Ik heb altijd wel een lekkere gezonde maaltijd in de vriezer liggen dus raak minder in de verleiding om duur eten af te halen als ik geen zin heb om te koken.

Daarnaast eet ik met de seizoenen mee want dan zijn de verse producten het scherpst geprijsd en het lekkerst. Let ik natuurlijk op aanbiedingen en probeer dat te gebruiken in mijn eet-planning en probeer zo min mogelijk koop-momenten te hebben om verleidingen te voorkomen. Ook is het voordelig en gezellig om met familie of vrienden voor elkaar te koken, zo kan je ook voor meerdere personen koken wat per persoon voordeliger is en een andere keer ben je weer te gast en kost het je niks. 

Het kan zijn dat je opwarmen van eerder gemaakt eten niet zo lekker vindt, dan heb ik een paar tips:

-Stamppotten gaan qua smaak en structuur bijna niks achteruit bij opwarmen.

-Opbakken van eten in een koekenpan is meestal lekkerder dan in de magnetron opwarmen.

-Je kunt pastasaus of saus voor bij rijst al maken en in 1-persoons porties invriezen en dan alleen nog je pasta of rijst koken omdat de pasta en rijst meer smaak en structuurverlies hebben bij opnieuw opwarmen dan de saus.

Overige tips:

-Als je bij salades de droge en natte ingrediënten apart van elkaar houdt, kan je er meerdere keren van eten zonder dat het verlept. 

-Koop van sla bij voorkeur een krop en snijd de buitenste blaadjes eraf en hou de krop intact, zo kan je meerdere keren sla eten en is het langer houdbaar. Zakjes voorgewassen en gesneden sla zijn veel korter houdbaar na openen en ook nog eens duurder per gram. 

-Koop geen zakjes groente: dit is per gram het duurste en is ook nog eens het kortste houdbaar en het minst vers omdat ze al gesneden zijn en op de snijvlakken ontstaat snel uitdroging of juist rot. Koop de verse groentes heel of uit de diepvries. Bij diepvriesgroente kan je heel makkelijk pakken hoeveel je nodig hebt en deze groenten zijn na het oogsten meteen ingevroren en dus vol vitaminen en meestal ook voordelig geprijsd. Verse groenten kan je als je wat over hebt, soms ook invriezen, en zo niet, gebruik ze dan de dag erna voor een roerbakgerecht, pastasaus of soep, daar kan je werkelijk alles in verwerken. 

-Er is van de meeste voedingsmiddelen altijd wel een of andere actie dus wees flexibel in je product-keuze, bijvoorbeeld zuivel heeft regelmatig 2e pak gratis, de ene keer van het ene merk, de andere keer van een ander merk, maar kijk wel of een actie wel echt voordelig is, een huismerk kan evengoed goedkoper zijn. 

-Lang houdbare producten zoals pasta, rijst en eventueel pakjes, zakjes, blikjes als je dat gebruikt alleen aanschaffen als er een actie is.

-Blijf bij reclameproducten wel kritisch of je ze wel gebruikt en ook voor de t.h.t. datum want iets kan nog zo voordelig lijken, maar voedselverspilling is slecht voor het milieu en voor je portemonnee.

-Maak gebruik van je vriezer voor bijvoorbeeld brood, vlees en in te vriezen groenten zodat je dit op goedkope momenten kan aanschaffen en steeds kan pakken wat je nodig hebt. Vlees kan je in meestal goedkoper in grotere hoeveelheden kopen en dan zelf portioneren en in de vriezer doen en dan voor 1 persoon eruit halen op het moment dat je het nodig hebt.

-Koop van kaas een blok in plaats van plakjes of geraspt en doe dat werk zelf, dat is goedkoper per gram en je eet ook minder bewerkt voedsel. Plan dan om de kaas wel tijdig op te krijgen ook warme maaltijden met kaas in zoals ovenschotels.

-Google is je beste vriend voor maaltijdinspiratie. Vul in: recept met ... (hetgeen wat je op wilt maken om voedselverspilling te voorkomen) en Google toont je gelijk allerlei recepten. 

Hoe ga jij om met voedsel en de kosten ervan?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

  Energiekosten besparen in huis Het stookseizoen komt er weer bijna aan en dus weer tijd om extra goed op te letten op de kosten voor ene...