woensdag 26 juni 2024

Keihard aflossen!

Bespaarfreak zijn, heeft een toekomstdoel, zo snel mogelijk financieel onafhankelijk zijn zodat ik zelf kan bepalen hoeveel en waar ik wil werken of misschien wel wil reizen. Beleggen vind ik nog steeds te spannend. Ook heb ik nog een hypotheek op mijn huis dus ik vind dat ik nog helemaal geen geld over heb om te beleggen. Ik zie de hypotheek namelijk echt als een schuld, en je moet als eerste je schulden aflossen voordat je geld over hebt voor andere uitgaven, is mijn filosofie. Eerst maar eens die hypotheek weg werken, en natuurlijk evengoed een leuk leven hebben met hier en daar een leuk uitje of vakantie en lekker eten :). 

Na mijn scheiding in 2019, kocht ik een nieuw te bouwen woning die ik deels met overwaarde van de gezamenlijke woning heb bekostigd. Omdat het een nieuwbouw woning betrof, moest ik al vanaf eind 2019 starten met hypotheek betalen, maar in juli 2021 was hij pas klaar om te bewonen. In de tussentijd heb ik een huurwoning gehad en zo hard als mogelijk was, gespaard om het bewoonbaar maken van de woning te bekostigen wat flink wat extra geld heeft gekost. De tussenstand was, dat ik begin 2022 met 0 euro op de bank maar in bezit van een hele fijne woning, kon gaan starten met sparen.

De bouwwaarde van de woning en grond was in 2019 €260.000,- en mijn hypotheek bedroeg €175.500. 

In 2022 kocht ik raamhorren en een nieuwe tv maar loste ook €4.500,- extra af.

In 2023 loste ik €17.500,- extra af.

In 2024 kocht ik extra zonnepanelen en loste ik tot vandaag ook €21.000,- extra af.

Tussenstand hypotheek nu: €126.000,-. Ik kan niet wachten tot hij onder een ton is, dan voelt het helemaal behapbaar.

Doel, over 4 à 5 jaar hypotheek vrij zijn of, als de belasting-regelgeving dan erg ongunstig is, nog maar een heel klein bedrag open laten staan. Door zo snel af te lossen, bespaar ik ca. €60.000,- aan rente betalen en heb ik straks geen hypotheeklasten meer waardoor het sparen nog sneller gaat. Ik heb een rente van ca. 1,5% dus de hypotheekrenteaftrek is zo laag, slechts ca. €47,- per maand op de oorspronkelijke €175.500,-, dat ik dat belastingvoordeeltje nauwelijks mis als ik hypotheek vrij ben straks. Ik bespaar veel meer aan rente door lekker snel af te lossen. 

Ondertussen staat er een vergelijkbare woning in mijn straat te koop voor €450.000,-. Beleggen levert misschien meer rendement op, maar je kan je inzet ook verliezen. Woningprijzen dalen soms een beetje, maar stijgen altijd op langere termijn, kortom, ik woon in een mooi spaarpotje.

Wil jij zo snel mogelijk hypotheek vrij zijn?

maandag 17 juni 2024

Dure junimaand, maar wel leuk

Deze maand heb ik 3 weken familie logeren. Vooraf heb ik er toch wel een beetje stress van gehad, maar nu na 1,5 week, kan ik zeggen dat ik er ook erg van geniet. Mijn vader en zijn vrouw wonen in een ver tropisch land en komen eens in de paar jaar terug in Nederland en ik heb de ruimte voor ze dus ze zijn dan bij mij te gast. 

Mijn budgetvolgende ik, krijgt hier altijd een beetje kortsluiting van. Als single is het de meeste tijd heerlijk overzichtelijk qua uitgaven en opgeruimde woning, met inwonende gasten is toch alles even anders. In ene voor 3 personen koken en stoken en meer ongeplande uitjes en het huis wordt toch ongemerkt een beetje rommelig. Ze betalen natuurlijk wat mee, maar toch schieten de uitgaves in zo'n periode omhoog. Als ik eerlijk ben, vind ik dat soms een beetje lastig omdat ik voor mezelf best een strak uitgavenregime heb en het dan vervelend kan vinden dat ik door anderen meer uit geef. 

Toch heb ik er dit keer minder moeite mee dan de vorige keer. We hebben het dit keer ontzettend gezellig en zijn echt aan het genieten dat ze weer even in het land zijn en omdat ze bij mij wonen, heb ik ook heel veel 1 op 1 tijd met ze. En dat is uiteindelijk onbetaalbaar. Ik kan ontzettend goed sparen dus een keertje even wat meer uitgeven voor zo'n leuke tijd, moet dan ook gewoon kunnen. Daarin zit dus ook het gevaar van heel goed kunnen en willen sparen, dat je dan een beetje doorslaat en een schrale Harrie aan het worden bent. Dit is dus een mooie les om ook af en toe financieel te ontspannen als je er mooie herinneringen voor terug krijgt. 

Als ik weer het rijk alleen heb, ga ik even lekker door het huis heen en zorg ik dat alles terug op de juiste plek staat. Ga ik de voorraadkast en vriezer benutten om de boodschappenkosten weer een beetje te drukken en ga ik vooral voor een paar jaar genieten van de mooie herinneringen die we weer gemaakt hebben. Maar nu eerst nog een mooie laatste vakantieweek met ze beleven, met hoop ik nog een beetje zomer in plaats van herfst.... 

maandag 3 juni 2024

Energiekosten naar 0 Euro!

Vrijdag werd ik gebeld door Greenchoice, zij zijn actief bezig met oude klanten nabellen om ze over te halen weer klant te worden. Normaal gesproken heb ik een grondige hekel aan dit soort telefoontjes en hang ik al snel op omdat ik altijd achterdochtig ben want iedereen wil wat aan je verdienen, maar iets zei me toch maar even het gesprek aan te gaan. 
Ik heb namelijk sinds begin dit jaar extra zonnepanelen aangeschaft waardoor mijn energieverbruik voortaan lager zal zijn dan wat ik opwek dus het is heel belangrijk geworden de juiste energieleverancier te kiezen. Ik heb eigenlijk nog 4 maanden te gaan bij mijn huidige energieleverancier, maar dat was voor Greenchoice geen probleem. Ik heb ze een aanbieding laten mailen, en daarna een vergelijk gedaan met andere leveranciers, en wat blijkt, overstappen is inderdaad de beste keuze. 

Greenchoice rekent namelijk als enige of een van de weinige, nog geen terugleverkosten! In deze snel veranderende energiemarkt en met een verbruik lager dan wat ik opwek, een zeer belangrijk feit. 

Mijn nieuwe maandlasten worden 0 Euro, met de verwachting dat ik na een jaar ook nog eens ca €80,- extra terug zal krijgen. Wat een gek maar heerlijk idee, geld toe krijgen van de energieleverancier. Zo betalen de zonnepanelen zichzelf razendsnel weer terug. 

Verder kan ik niet wachten tot de eindstand van het afgelopen energie-jaar. Van de 12 maanden heb ik de 7 zonnigste maanden goed gebruik kunnen maken van 14 zonnepanelen (ik had er eerst maar 2 vanuit de nieuwbouw van de woning) De energiekosten zijn nog gebaseerd op de oude situatie dus dat wordt in oktober een mooie teruggave. Wie weet kom ik in mijn huidige energiecontract al op 0 euro per maand uit. 

Heb jij wel eens baat gehad bij een reclame telefoontje?

Keihard aflossen! Bespaarfreak zijn, heeft een toekomstdoel, zo snel mogelijk financieel onafhankelijk zijn zodat ik zelf kan bepalen hoevee...